ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Εξέλιξη πληρωμής χρεολυσίων και τόκων μετά το 1984 ανά κυβερνητική θητεία (επεξεργασία στοιχείων του Υπ.Οικ. από το ΕΟΑΠ)

ΝΕΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2913 ο 1ος Διαγωνισμός Επιχειρηματικής ιδέας του Δήμου Καλαμαριάς που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας της ΚΕΔΚΑ και το Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικής Ιδέας πραγματοποιείται από το «Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Έναρξη Πέμπτη 26 Απριλίου 2012
Για πληροφορίες στον σύνδεσμο:
http://www.econ.auth.gr/index.php?rm=0&mn=0&lang=el&nid=424

Νέα κυκλοφορία

Από τις εκδό­σεις Κριτική κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του συναδέλφου Γιώργου Παπαχρήστου. Περιέ­χει επίκαιρα κείμενα συζήτησης που μπο­ρούν να συζητηθούν τόσο στα πλαίσια του μαθήματος όσο και έξω από αυτά.
Συζητήσεις για την Οικονομία στην τάξη και το αμφιθέατρο

Είστε υπέρ ή κατά του δωρεάν συγγράμματος; Τι θα συνέβαινε αν το κόστος των συγγραμμάτων δίνονταν στους φοιτητές ή τις οικογένειές τους ως εισοδηματική ενίσχυση; Η αγορά είναι σίγουρα ένας ατελής μηχανισμός κατανομής, πόσο πετυχημένος όμως αποδείχθηκε ο μηχανισμός της διοικητικής κατανομής των ραδιοφωνικών συχνοτήτων; Γιατί τα κυλικεία και οι άδειες κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς εκπλειστηριάσθηκαν ενώ οι ραδιοφωνικές συχνότητες μοιράσθηκαν με διοικητικό τρόπο; Γιατί η απειλητική προφητεία του Μάλθους δεν επαληθεύθηκε ακόμη ούτε και πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα να επαληθευθεί; Έχουν δίκιο οι φοιτητές όταν ξεσηκώνονται κατά της «ιδιωτικοποίησης» των κυλικείων στα Πανεπιστήμια; Ή μήπως έχουν δίκιο οι διοικήσεις των ΑΕΙ που τα εκπλειστηριάζουν; Γιατί οι άδειες ταξί είναι ακριβότερες στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι στην Αθήνα; Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τη βασιμότητα των αιτημάτων των ιδιοκτητών ταξί μέσω των τιμών στην αγορά των αδειών; Γιατί η βενζίνη είναι ακριβότερη στα πρατήρια των εθνικών οδών και στις ημιαστικές περιοχές;

Αυτά και άλλα ερωτήματα θέτει η συλλογή των κειμένων του Γιώργου Παπαχρήστου που φέρνει σε επαφή τους φοιτητές των Οικονομικών, και όχι μόνον, με απτά, επίκαιρα όσο και αμφιλεγόμενα θέματα. Σκοπός των κειμένων είναι να στηρίξουν τη συστηματική συζήτηση στην τάξη και το αμφιθέατρο με ερεθίσματα από τον πραγματικό κόσμο, να αποδείξουν ότι η διδασκαλία των Οικονομικών μπορεί να γίνει ενδιαφέρουσα και να δείξουν πόσο αντιφατική και φτωχή μπορεί να είναι η Οικονομική παρα-επιστήμη της καθημερινότητας, των συμφερόντων και των κλισέ. Η ύλη στην οποία αναφέρονται τα κείμενα είναι η πιο πολυδιδαγμένη ύλη της νεοκλασικής και διδάσκεται στο Λύκειο, στο εισαγωγικό Οικονομικό μάθημα των πρωτοετών αλλά και στο μάθημα των Οικονομικών στα Μεταπτυχιακά άλλων κατευθύνσεων.

ΛΟΓΟΤΥΠΑ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ

 


 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Ενημερωθείτε για τα Προγράμματα και τις Συνεργασίες του Εργαστηρίου Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής.

Διαβάστε περισσότερα..

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ε.Ο.Α.Π.
Εργαστήριο Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τ.Θ. 184
541 24, Θεσσαλονίκη